DSCF6228.JPG

Hei.

Vi seiler Norskekysten i seilbåten Havelle sommeren 2018. Følg reisen vår her

Værfast i Brønnøysund

Værfast i Brønnøysund

På søndag hadde vi en nydelig seiltur opp til Brønnøysund. Perfekt vind på mellom 6-10 m/s på skrå bakfra, så vi suste avsted oppover.

God fart mot Brønnøysund

God fart mot Brønnøysund

Til gjengjeld hadde det skyet over, og vi begynte å merke på temperaturen at vi var kommet ett stykke nordover. Det hjalp lite at vi leste om stengte skoler og grillforbud hjemme i Stavanger på grunn av hetebølgen der. 

På vei mot innseilingen til Brønnøysund så vi plutselig at fjellet torghatten lå rett langs ruta vi skulle seile. Det som gjør dette fjellet spesielt er at det midt på har ett hull tvers gjennom seg. Det finnes flere sagn om hvordan hullet ble til, men filosofen og botanikeren Nikolai Lund (1814-1847) har gjengitt sagnet på denne måten

Hestmanden var en Jette, der forelskede sig i en fager Jettemø og bestormede hende med sin raae Elskov. Men Møen afskyede den grumme Elsker, og flygtede hemmelig til Lekøen. Da harmedes Jettens grumme Hjerte, og med forsmaaet Kjærligheds Raseri bestiger han sin Ganger og spender Buen mod den stakkars Flygtende, som endnu stod ubeskyttet paa Lekøen i det dæmrende Stjernelys. 

Pilen fløi igjennem Torghatten med ustandset Fart mod Møen; men Nornerne forbarmede sig og forvandlede hende til Steen, endnu før Pilens skarpe Odd berørte hendes Legeme. Men Møen skuer endnu den Dag i dag med forfærdet Blikk mod sin grusomme Elsker, der selv forvandlet ved en retfærdig Skjæbne til Steen, harmfuld vender Blikket mod hende, der undfløi hans Favntag. Men Pilen prellede tilbage, og sees endnu paa en nærliggende Øe. Saaledes lyder Sagnet.

Vi fant en liten vik med en brygge, og begynte turen bort mot fjellet. Ifølge Wikipedia var hullet blitt dannet under istiden ved at vann og is hadde gravd seg gjennom de løse bergartene i den nedre delen av fjellet, mens de hardere bergartene i toppen stod i mot. Vi konkluderte med at denne forklaringen var noe mer plausibel enn den sagnet fortalte om rasende hestemenner, piler og møer som ble til stein.

Hullet i torghatten, med Helgelandskysten i bakgrunnen

Hullet i torghatten, med Helgelandskysten i bakgrunnen

Det var mulig å gå gjennom hullet, og komme ut på andre siden

Det var mulig å gå gjennom hullet, og komme ut på andre siden

Det viste seg at anmarsjen fra bryggen bort til fjellet var noe lengre enn det så ut som på kartet...

Det viste seg at anmarsjen fra bryggen bort til fjellet var noe lengre enn det så ut som på kartet...

De fleste sauene i området var helt hvite, men med svart hode.

De fleste sauene i området var helt hvite, men med svart hode.

Etter turen opp på Torghatten hadde vi en kald og våt seiltur opp til Brønnøysund, hvor vi la oss til for natten.

I dag har vi ligget værfast i Brønnøysund. Vi skal videre til Sandnessjøen, men det blåser frisk bris til liten kuling midt i mot der vi skal. Derfor har vi brukt dagen til å handle inn mat, gå på Brønnøysunds eneste koselige kafé og lest endel.

Været ser ikke så lovende ut i morgen heller, men vi håper vinden snur eller løyer litt.

På Kafé i Brønnøysund

På Kafé i Brønnøysund

Mørke labyrinter på Ylvingen Kystfort

Mørke labyrinter på Ylvingen Kystfort

Veien nordover

Veien nordover