DSCF6228.JPG

Hei.

Vi seiler Norskekysten i seilbåten Havelle sommeren 2018. Følg reisen vår her

Veien nordover

Veien nordover

Dagene går fort når man er ute på seiltur. Jeg oppdaget plutselig at det har gått seks dager siden jeg la ut noe her. Før vi startet ut trodde vi at hver dag på sjøen ville være fri for rutiner, men vi merker raskt at vi begge jobber mot ett mål, nemlig å komme oss nordover.

Vi starter vanligvis å seile i 9-10 tiden, etter å ha spist frokost, sjekket værvarselet, planlagt rute og sjøsikret båten. Når vi er ute på sjøen har vi vær vår vakt som varer i to timer. Den som har vakt er ansvarlig for å sjekke kartet, og generelt ikke kollidere med andre båter eller gå på grunn. Det er overraskende hvor mange skjær som ligger langs kysten, og det kan fort få store konsekvenser å kjøre på ett av dem.

Det er ikke så mye plass i båten, og det er ikke noe særlig å sitte inne når man seiler. Derfor sitter vi som regel ute i cockpiten begge to. Det blir mye tid til å lese bøker, kikke rundt og til og med jobbe litt.

Så sånn går dagene. Det fine er at vi kommer til nye steder hver eneste hver kveld, og vi er konstant i bevegelse. Man ser og opplever nye ting, og lærer en masse nytt.

Uansett, her er en oppsummering over hvor vi har vært, og hva vi har opplevd den siste uka.

Mandag 28. mai - Smøla

Denne dagen seilte vi fra Finnøy til Smøla. Eller, det blir feil å si seiling. Det var helt vindstille så vi gikk for motor mesteparten av tiden. Til gjengjeld var det varmt og havblikk.

Underveis ble det mye tid til å lese bøker, tegne, strikke, og lage mat. Vi fikk også besøk av en måke, som fulgte etter båten en halvtimes tid.

Elise tenger gårsdagens solnedgang

Elise tenger gårsdagens solnedgang

DSCF1066.jpg
Stille hav og god mat.

Stille hav og god mat.

 På bryggen vi la oss til ved på Smøla lå det allerede en Tysk båt. Vi inviterte dem over, og det viste seg at de var på vei til Svalbard!

Tirsdag 29. mai – Hitra dag 1

Vi seilte ut sammen med den tyske båten vi hadde blitt kjent med dagen i forveien. Det var lett tåke fra morgenen av, men god seilevind.

Den tyske båten "Cutting Edge"

Den tyske båten "Cutting Edge"

Etter hvert snudde vinden, slik at den kom rett bakfra. Etter å ha eksperimentert litt med seilene fant vi ut at vi fikk best fart om vi spredde storseil og forseil hver sin vei.

For spredde seil

For spredde seil

Underveis ble vi fulgt av tre niser. De kom aldri helt opp til båten, men holdt seg på en 30-meters avstand.

En av de tre nisene som fulgte båten

En av de tre nisene som fulgte båten

Vi ankret opp på Hitra, og jeg bestemte meg for å ta på våtdrakten for å fridykke litt. I tillegg var jeg nysgjerrig på om ankeret hadde gått feste, og hvor det ble av all fisken vi ikke fikk på kroken. Etter å ha svømt rundt en times tid konkluderte jeg med at ankeret lå trygt, men at det var lite fisk i sjøen. Til gjengjeld fant jeg en krabbe på 5-meters dyp. Vi hadde allerede spist, så vi lot krabben gå fri.

På vei for å sjekke om ankeret har fått feste

På vei for å sjekke om ankeret har fått feste

Dagens fangst

Dagens fangst

Onsdag 30. mai – Hitra dag 2

På onsdagen blåste det opp, uheldigvis rett i mot oss. Vi bestemte oss allikevel for å sette seil og se hvor langt vi kom.

To ting er viktig å vite om seiling. Det første er at man ikke kan seile når det er helt vindstille. Det andre er at man ikke kan seile rett mot vinden.

Den andre tingen er ikke helt sant, for det finnes nemlig ett smutthull. Man kan seile mer enn 45 grader opp mot vinden, somregel nærmere 30 grader. Dersom man seiler frem og tilbake, 30 grader opp mot vinden vil man sakte men sikkert vinne høyde, og dermed komme seg fremover, selv om vinden kommer rett imot. Er du nysgjerrig på hvordan dette er mulig bør du sjekke ut denne videoen. Jeg synes hvert fall det er utrolig kult, ettersom det egentlig går litt mot min egen intuisjon.

Til gjengjeld går det sakte når man har vinden rett imot, og vi fant ut at vi hadde seilt rundt 30 nautiske mil, men kun kommet oss 10 nautiske mil fremover. I tillegg er det kaldt ettersom man får vinden rett imot.

Det blir tid til litt strikking innimellom slagene

Det blir tid til litt strikking innimellom slagene

DSCF1218.jpg

Vi fant til slutt en brygge for kvelden, lagde sushi, og tok kvelden.

Torsdag 31. mai – Bessaker

Dette var nok en fin dag på sjøen, det var lite vind, så det ble en blanding av seil og motor for å komme oss frem.

Vi prøvde som vanlig å seile om kapp med hurtigruta

Vi prøvde som vanlig å seile om kapp med hurtigruta

I 7-tiden ankom vi Bessaker, en koselig liten bygd som ligger midt i Leia ett stykke nord for Trondheim. På kvelden Vi gikk en tur opp på ett fjell, og hadde nydelig utsikt utover havet

DSCF1242.jpg
Utsikten sørover fra Bessaker

Utsikten sørover fra Bessaker

Fredag 1. juni – Rørvik

Før vi satte seil handlet litt på nærbutikken, og fylte vann og diesel på båten. Jeg synes det er koselig med slike nærbutikker som den som var på Bessaker. De selger utrolig mye mer enn mat, og de som jobber der lurer på hvem du er og hvor du er på vei, siden de aldri har sett deg før.

Båten med den lokale nærbutikken i Bessaker i bakgrunnen

Båten med den lokale nærbutikken i Bessaker i bakgrunnen

For en gangs skyld hadde vi tilnærmet perfekt seilevind. Vinden kom fra nord, og vi skulle nordøstover. Vi gikk på en lang krysslegg nesten hele veien, og seilte stort sett over 5 knop.

Når båten ligger 30 grader sidelengs er det enklest å spise fra gryta

Når båten ligger 30 grader sidelengs er det enklest å spise fra gryta

Når vi hadde lagt til på brygga i Rørvik fant vi ut at det var på tide å få seg litt pizza. Vi fant ut at Rørvik hadde en pizzaresteurant, Napoli-pizzeria! På veien bort fant vi ut at det er to ting som dominerer bybildet i Rørvik. Rånere og måker! Vi har aldri sett så mange måkereir på ett tak som det vi så i Rørvik, og det var ikke bare ett tak.

Til gjengjeld var pizzaen superdigg, og vi fikk ingen måkebæsj på båten.

Lørdag 2. juni – Leka

På vei ut fra Rørvik møtte vi båten "Stig Harry" og vennene hans

På vei ut fra Rørvik møtte vi båten "Stig Harry" og vennene hans

Vi så fra morgenen at vinden skulle være rett imot, men vi bestemte oss likevel for å komme oss ett stykke videre. Vi hadde en fin men kort dagsetappe opp til øya Leka. Her har vi lagt oss til på anker for kvelden. I morgen er det meldt bra vind, så vi satser på å komme oss ett stykke videre i morgen!

For anker utenfor øya Leka

For anker utenfor øya Leka

Værfast i Brønnøysund

Værfast i Brønnøysund

Håp i havet

Håp i havet