DSCF6228.JPG

Hei.

Vi seiler Norskekysten i seilbåten Havelle sommeren 2018. Følg reisen vår her

Røst - Tørrfiskens rike

Røst - Tørrfiskens rike

Natt til søndag 10. juni tok vi fatt på det som var turens lengste etappe på åpent hav. Vi skulle seile fra Træna helt nord på helgelandskysten, til Røst, ytterst i Lofoten. Distansen var like over 60 nautiske mil, og vi så at vi kom til å bruke mellom 12-16 timer på turen. 

På vei ut fra Træna

På vei ut fra Træna

Vi startet ut fra Træna i 11-tiden på kvelden. På vei ut stoppet vi for å fiske litt et lite stykke nord for Sanna. Elise fikk en brosme som vi stekte til kveldsmat. Det var litt dønninger som rullet innover fra vest, så det bød på litt utfordringer å filetere og steke fisken.

Midnattssol over fastlandet innenfor Helgelandskysten.

Midnattssol over fastlandet innenfor Helgelandskysten.

De første par timene av turen var det nesten vindstille, så vi gikk for motor. Rundt klokken to på natten begynte det å blåse opp fra vest, og vi fikk nydelig seilevind nordover. Grytidlig søndags morgen befant vi oss midt mellom de to øyene. Da var vi så langt ute i havet at vi ikke så land i noen retninger, og vi hadde heller ingen mobildekning. Det er en ganske spesiell følelse å være helt alene i en liten båt, kun omgitt av havet.

Innseilingen til Røst.

Innseilingen til Røst.

Vi holdt god fart gjennom natten, så vi ankom Røst søndags formiddag etter en seilas på like over 12 timer. Etter å ha spist litt gikk vi å la oss for å ta igjen litt av den tapte søvnen.

Det fine med å være på ferie nord for polarsirkelen er at det er nesten like lyst hele døgnet. Man trenger ikke å forholde seg til klokken i større grad, og været er faktisk ofte bedre om natten.

De fleste på Røst lever av fisket, og tørrfisk er en stor eksportvare

De fleste på Røst lever av fisket, og tørrfisk er en stor eksportvare

Røst har vært kjent utenfor Norges grenser i mange århundre på grunn av at Italieneren Pietro Querini drev i land på øygruppen etter en storm i 1432. Er du nysgjerrig på hvordan livet var i et fiskevær ytterst i havgapet for snart 600 år siden bør du ta deg tid til å lese Queriniberetningen som ligger gratis tilgjengelig på nasjonalbibliotekets nettsider. Visst ikke har du en oppsummering her:

Pietro Querini var en adelsmann og handelsmann fra Venezia. Han er kjent fra sin egen beretning om seilasen der han i januar 1432 drev i land på den ubebodde Sandøya utenfor Røst i Lofoten. Det fullastede skipet med 68 mann ombord seilte fra Kreta den 25. april året før. I stedet for å nå Flandern førte en kraftig storm dem ut av kurs, og mannskapet gikk i de to livbåtene 17. desember. Den ene med 47 mann ombord drev i land med 29 overlevende, hvorav bare 11 til slutt levde videre. På Røst ble de funnet av lokale fiskere, og den lokale presten fungerte som tolk. Etter tre-fire måneder med pleie fra lokalbefolkningen reiste de sørover som gjester på en båt i jektefarten, med stopp i Trondheim, Vadstena i Sverige og London. (Wikipedia).
Gatelangs på Røst

Gatelangs på Røst

Rorbucampingen på Røst byr på autentisitet i en klasse for seg. Her vekkes du av måkeskrik fra 200 hekkende måker, mens du ser midnattssolen speile seg i havet.

Rorbucampingen på Røst byr på autentisitet i en klasse for seg. Her vekkes du av måkeskrik fra 200 hekkende måker, mens du ser midnattssolen speile seg i havet.

Vi hadde en fin dag på Røst, men været var surt, og vi var litt trøtte etter nattens seilas. Vi håper på bedre vær og litt mer tid neste gang vi kommer tilbake.

Norges fineste utsikt?

Norges fineste utsikt?

Vakre Træna

Vakre Træna